Najveći izvoz Vojvodine

Bez autora
May 08 2011

Najveće učešće u izvozu Srbije u prva tri meseca ove godine imao je region Vojvodine - 35,6 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 45,1 odsto. Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je region južne i istočne Srbije - 23,4 odsto, Beogradski region - 20,7 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije - 20,1 odsto, a oko 0,1 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama. Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je region Vojvodine - 31,2 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije - 11,9 odsto, region južne i istočne Srbije - 10,9 odsto, a oko 0,8 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama. Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije.

Najveći izvoz VojvodineNajveće učešće u izvozu Srbije u prva tri meseca ove godine imao je region Vojvodine - 35,6 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 45,1 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je region južne i istočne Srbije - 23,4 odsto, Beogradski region - 20,7 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije - 20,1 odsto, a oko 0,1 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je region Vojvodine - 31,2 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije - 11,9 odsto, region južne i istočne Srbije - 10,9 odsto, a oko 0,8 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije.

To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe, što treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima, naveo je RZS.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu Srbije najveće učešće imali su gvožđe i čelik sa 328 miliona dolara, obojeni metali - 225 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 210 miliona, električne mašine i aparati - 170 miliona i povrće i voće - 126 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 409 miliona dolara, prirodni gas - 396 miliona, drumska vozila - 190 miliona, obojeni metali - 183 miliona i električne mašine i aparati - 167 miliona dolara.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik